Cykelsupport

20160502_181034Cykellektioner för vuxna

Vi har flera års erfarenhet av att lära vuxna människor att komma igång och börja cykla. Det är vår målsättning att alla som av någon anledning inte lärde sig cykla som barn ska få chans att lära sig som vuxen. Ofta är det personer som växte upp i ett annat land där de inte haft tillgång till cykel. Det är betydligt enklare än man tror, bara man använder rätt metod. Vi arbetar därför med att ta fram en modell där alla som inte kan cykla eller känner sig osäkra och otrygga med sina cykelkunskaper får en chans att bli cyklister genom att följa cykelkurser. Det också innebär att deltagarna måste få möjligheten att skaffa sig en cykel – att kunna cykla blir bara meningsfullt om man cyklar. Att samarbeta med cykelkök (öppna verkstäder med fokus på folkbildning där det finns bl.a. verktyg man kan använda för att fixa sin egen cykel själv eller begagnade cyklar man kan få och reparera) är därför också en viktig del av vår vision. Eftersom vi tycker att det är så viktigt att alla kan lära sig att cykla kör vi detta projekt utan vinst.

Vi kan erbjuda cykelkurser av mycket god kvalité. De består vanligtvis av 10 tillfällen där deltagare lär sig att balansera, bromsa och hantera nedförsbacke samt att cykla tryggt i trafiken, inklusive trafikregler och trafikbeteende. Det kan följas upp med cykelutflykt eller cykellagnings-kurs, så att deltagare får ett återvunnet renoveringsobjekt, sin egen cykel gratis och kunskap i hur man lagar och underhåller den. För att kunna cykla måste man visst veta om trafikregler och trafikbeteende, men också om vad en säker cykel innebär. Cykellagningskurs kan genomföras i samarbete med t ex Cykelköket Göteborg. Efter våra kurser är målet att deltagarna ska ha fått alla verktyg för att kunna själv fortsätta utveckla sina cykelkunskaper och med detta få ännu bättre självförtroende.

Vi erbjuder också cykelinstruktörskurser och rådgivning till de som själva vill ordna cykelkurser. Det är inte så enkelt som man kanske tror att på ett pedagogiskt effektivt sätt lära en vuxen person att cykla. Därför inkluderar vår instruktörskurs pedagogik, organisatoriska tips, själva utbildningsmetoden, trafikvett och lite cykelmekanik. Vi svarar på frågor som: Hur ska man börja i planeringen av en cykelkurs? Vilken är de vanligaste fällorna som gör att en satsning på cykelkurser inte når sina mål? Vilken typ av utrustning behövs? Vad är en bra plats att hålla kurs på? Den lärobok som används oftast för cykelkurser i Sverige har skrivits av vår medarbetare Ian Fiddies och kan laddas ned kostnadsfritt: Cyklingskursmanual

För mer information kontakta Ian Fiddies, ian.fiddies@emulsionen.org, tfn 0739 24 23 41 eller Fabienne Roux, fabienne@emulsionen.org, tfn 0761 42 00 15.

Vad händer nu?

I år har vi satt igång med en instruktörskurs åt Röda Korsets volontärer och två cykelkurser i Gårdsten i samarbete med Röda Korset, Gårdstens öppna mötesplats och Angereds Hälsoteket! Vi kommer att fortsätta med flera kurser i Gårdsten med Göteborgs Girot och Gårdstens Bostader, i Kålltorp med Flyktningguide och i Tynnered med Röda Korset.

 pic cykelkurs 3 IMG_1387 20160516_182030

Emulsionen är också med i ett projekt som får stöd från Business Region Göteborg: Att främja cykelkök och cykelrelaterade aktiviteter i olika stadsdelar i Göteborg! Det blir en spännande sommar!

Samarbete med:

Gbg Stad   RK   BRGkoucky & partners   Jordens-vänner-logga-kopiera2   mik      Girot2   Gårdstensbostader2

CK

 

Cykelvänlig arbetsplats

Är din arbetsplats cykelvänlig? Om svaret är nej eller nja kan vi på Emulsionen hjälpa till med tips och råd om hur den kan bli det.

 

Cykelvänlig stadsplanering

Vi har kunskap om vad som krävs för att göra staden attraktiv för nya cyklister.